All for Joomla All for Webmasters

Hikvision и Dahua : кое е по-добро и кое да изберем?

Видеонаблюдение Hikvision и Dahua

Hikvision и Dahua

Hikvision и Dahua са двете най-известни марки за видеонаблюдение в днешно време. Освен известността си, те са и най-уважани и предпочитани за изграждане на системи за видеонаблюдение. Ако вие като клиент, сега започвате да проучвате пазара, сте длъжни да стигнете до извода, че това са двете марки, на които трябва да се спрете. Но дори и тогава пак ще попаднете в задъдена улица. Наистина е много трудно да се избере някоя от двете марки. Като цяло Hikvision е малко по-популярен от Dahua. Ако поискате мнение в някой форум, предимно биха ви препоръчали Hikvision пред Dahua. Въпреки това популярността сама по себе си не е достатъчно основателен фактор. В останалите аспекти,малко или повече се доближават.
Докато Dahua и Hikvision управляват пазара, никой не е в състояние да посочи, коя марка е първенец. Така че, без повече излишни приказки, нека видим коя марка е неоспоримия цар на камерите за видеонаблюдение.

Разлики между Hikvision и Dahua.

Разликите по отношение на глобален пазарен дял са: Hikvision – 23.9% , а за Dahua – 16.0%. По данни на IHS MARKIT.

Прилики между Hikvision и Dahua.

След като разгледахме разликите, между двете най-големи компании за видеонаблюдение, нека обърнем внимание и на приликите.
ONVIF и RTSP :
Open Network Video Interface Forum (ONVIF) е глобален отворен стандарт за свързване на IP видео камери. Той се използва и от двете марки – Hikvision и Dahua. Също така те са съвместими с протокола за поточно предаване в реално време (RTSP), който предоставя достъп до всички софтуерни и хардуерни приложения, които не са свързани с ONVIF.

Сензори:

И двете марки използват идентични сензори в своите продукти. Ще вземем за пример две 4 MP камери.
DS-2CD2042WD-I и IPC-HFW4421S. И двете имат популярния 1/3 ”CMOS сензор за прогресивно сканиране. Този тип сензори е идеален за мегапикселови камери ,затова и двете камери са с 4 MP . Те са оборудвани с 120dB WDR за повишаване на качеството на картината.

Минимално осветление:

Ще останете изненадани като разберете, че и Dahuha и Hikvision предлагат еднакво минимално осветление за своите продукти в определения клас. Да вземем отново примера на DS-2CD2042WD-I и IPC-HFW4421S. И двете камери могат да наблюдават при минимално осветление от 0.01 LUX без инфраред и 0.0 LUX с включена подстветка. Това показва, че може да очаквате много добра видимист на камерите и на двете марки при ниска или никаква осветеност.

Брой едновременни стриймове:

Повечето марки за видеонаблюдение използват стандартните два потока за едновременно предаване. Hikvision и Dahua обаче, могат да се похвалят и с трети едновременен поток за предаване на видеосигнала, дори и това да се отнася само за определени модели камери. Така или иначе, като цяло основните камери използват само основен и подпоток на видеосигнала.

Цените:

Аналоговите камери (HD-CVI за Dahua и HD-TVI за Hikvision), IP камерите, ДВР-и и НВР-ите на двете марки са много близки по цена. И двете марки предлагат наистина конкуретни цени, спрямо другите отвърдени марки.

Заключителни думи за Hikvision и Dahua:

С толкова много прилики, макар и да се опитваме да извлечем различията на двете марки , е много трудно да се избере за крайния потребител.
Hikvision ,като лидер на пазара е с наистина много добри показатели по отношение цена-качество, което позволява за много изгодна цена да се купи професионално видеонаблюдение на добра цена.
Dahua , като изобретател на HD-CVI технологията, започва с доста бързи темпове да настига лидера на пазара. Никога няма да сбърдате, с която и да било от двете марки.

3 thoughts on “Hikvision и Dahua : кое е по-добро и кое да изберем?

  1. Save Your Business LTD says:

    Здравейте,
    Комплект 4 камери Dahua с включено записващо устройство, монтаж и настройка струва 929 лв. Камерите са с резолюция 1080p FULL HD .

    • Али says:

      Здравейте интересувам се от камерите за видео наблюдение на nikvizion тези 8 мегапикселовите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *