All for Joomla All for Webmasters

Системи за видеонаблюдение

Системи за видеонаблюдение

Системи за видеонаблюдение

Нека направим един общ поглед над термина видеонаблюдение и това какви системи за видеонаблюдение се използват днес на пазара. Най-основно може да ги разделим на два вида.
1.

TVI/CVI HD Камери

HD камери изградени по така наречения “стар” метод – с коаксеален кабел.
Тук метода не случайно е сложен в кавички. По нищо HD видеонаблюдението изградено с коасеален кабел не отстъпва пред IP камерите, за които ще говорим малко по-надолу в статията. Основните разлики идват на първо място в цените. HD камерите изградени с DVR (Digital Video Recorder) имат най-масово разпространение на малки обекти и средно големи такива. Причината отново е финансова. Колкото по-малък е обекта, толкова по-изгодна ще бъде цената с този тип окабеляване и инсталиране на системата за видеонаблюдение. Колкото повече се овеличава броя на камерите, а в частност и разстоянието от DVR-а до всяка една камера, толкова по-нерентабилно би излезнало.
Пример: Разликата между окабеляването на една къща, автомивка, автокъща, офис и др. и това да бъде окабелен МОЛ или бизнес сграда на няколко декара разстояние е огромна. В първия случай, окабеляването трудно надхвърля 100-150 метра. Във втория случай, метражите са хиляди метри. Затова IP камерите са и по-изгодни за дълги разстояния, тъй като с прекарването на един кабел на разстояние от 200-300 и на горе метра, могат да бъдат включени към NVR-а (Network Video Recorder) необходимия брой камери.
2.

IP видеонаблюдение

.
В тази точка освен описаните по-горе плюсове и минуси, може да се добави още един значителен плюс. Значително зачестиха запитванията и интереса към една, единствена камера. В този случай решението е точно това. IP камера, която може да работи самостоятелно, без необходимостта да бъде свързана към DVR или NVR. От нашия личен опит в компанията, препоръчване на клиентите този избор да бъде за такава IP камера, която има възможност за добавяне на SD карта и възпроизвеждане на записи директно от самата камера.
3.

Изводи

В най-голямата си част нещата свързани със системите за видеонаблюдение опират до бюджет и изпълнение на монтажа на камерите.Който и от двата варианта да изберете за себе си, няма да останете разочровани. Затова, ако имате нужда от професионален монтаж на камери, не забравяйте внимателно да подберете най-подходящата фирма за това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *