All for Joomla All for Webmasters

Монтаж на видеонаблюдение ?

монтаж на видеонаблюдение

 Монтаж на видеонаблюдение

Здравейте,

Днес ще обсъдим как се прави професионален монтаж на видеонаблюдение,

Ще започнем от самия кабел:

Окабеляване

полагане на кабел

Първи вариант : Окабеляване с коаксиален кабел

Коаксиалният кабел е необходимо да бъде от изцяло медно централно жило и добра ширмовка.

Захранващият кабел, който върви успоредно с коаксиалния е препоръчително да бъде поне 2х0.5 или 2х0.75.
Тук основно може да се забележи проблема при разстояния над 50 метра между захранващия блок и камерата.

Втори вариант : Окабеляване с UTP/FTP кабел

Този вариант се среща много рядко тъй като, малко фирми знаят как да бъде използван правилно.

Монтажа на видеонаблюдение с този вид кабели се използва основно за последователни камери, тъй като по един кабел могат да бъдат инсталирани до 3 камери, включително и захранване. Пример: единия вариант е да пуснете 4 кабела за 3 камери, които да обиколят къщата Ви. Другия вариант е да има само 1 кабел, който би изглеждал естетически много по-добре.

Монтаж на камери

видеонаблюдение монтаж

На второ място ще коментирам разликата между правилната преценка за монтаж на камерите от хора тясно специализирани в бранша и това Вие сами да прецените къде би стояла добре камерата.

Представете си, че си взимате готов комплект, направили сте окабеляване и идва момента за преценка на местоположението на камерата. В повечето случаи 5 сантиметра разлика в поставянето на камерите за видеонаблюдение биха променили образа драстично. По този начин ще бъдете безкрайно недоволен от крайния резултат, дори и  камерите и записващото устройство да бъдат професионални и на висока цена.

Монтаж на Digital Video Recorder (DVR)

Идва момента и за монтаж на DVR-a (записващото устройство).

Изграждането на видеонаблюдение зависи и до голяма степен от това къде ще бъде монтарин и самия DVR ( записващото устройство). Монтажът му може да бъде направен на много и различни места. От поставянето му до някой компютър в стаята, до монтаж в окачени тавани или монтаж в RACK-ове (комуникационен шкаф за техника). Тук всичко зависи от бюджета и възможностите, които позволява мястото в което се прави монтажът на видеонаблюение.

Настройки на системата за видеонаблюдение

инсталация на DVR

След като всичко е готово и окабелено, а камерите са монтирани на правилните места, идва ред и на правилното конфигуриране на DVR-a ( записващото устройство). Конфигурацията е една от най-важните части, тъй като от това зависи цялостната работа на цялата система за видеонаблюдение.

Настройки на дата и час:

Първите настройки са за правилни час и дата. Тази не толкова важна на пръв поглед настройка, би ви коствала доста нерви и усилия, ако всичко е нагласено правилно. Или казано по друг начин – ако имате грешни дата и час и имате нужда да върнете вашите камери, ще ви бъде доста трудно да определите точно как да върнете записите, че да получите правилния резултат и това което на практика искате да видите.

Настройки за отдалечен достъп – гледане на камерите през интернет

След това следват настройки за мрежата и гледането на видеонаблюдение през интернет. Тук с две ръце твърдя, че това са най-важните (и най-трудните за голяма част от фирмите) настройки. Говоря от личен опит, тъй като много пъти съм получавал обаждания от клиенти, които не са получавали адекватна услуга, в областта на настройките за гледане на камери през интернет.  Точно тази част от статията ще бъде обсъдена на дълго и на широко в някоя друга публикация. Затова  да се върнем към сегашната тема. След направени правилни настройки вашата система за видеонаблюдение ще бъде достъпна и през интернет. Тук също мога да добавя друг минус, който много фирми допускат въпреки уменията си да настройват правилно ( до някъде ) системата за видеонаблюдение, така че да имате достъп през интернет до вашите камери. Това е оставянето на стандартните портове за достъп на DVR-ите. Причината за този проблем е, че има специални софтуери, търсещи точно такива DVR-и и разбиващи паролите им. След това спасението е само RESET на DVR-а, което не е толкова проста работа. Другия проблем е, че не се знае какви записи имат Вашите камери и дали няма да станете обект на изнудване точно заради това.

Настройки за запис

На последно място е именно мястото за запис и правилното му настройване. Камерите могат да правят запис по няколко различни начина. Най-масовите обаче са постоянния запис и запис при движение.

Постоянния запис е този вид запис, при който няма значение дали има движение или не, камерата записва. Това обаче има и своите минуси. Камерите с постоянен запис изразходват прекалено бързо свободното място на записващото устройство. По този начин се ограничава максималното време за съхранение за записи. От друга страна, пък няма да има изпуснете дори секунда от случващото се пред камерата.

Точно обратно на постоянния запис, записът при движение запазва доста добре свободното пространство на хард диска.По този начин се увеличава времето за съхранение на запис драстично. В повечето случаи това има и друг добър резултат. Представете си, че имате проблем станал в 3:00 часа през нощта. Ако камерите записват постоянно ще трябва да прегледате всички записи за да установите проблемния час. Ако камерите Ви обаче са нагласени да записват само при движение, това действие по преглеждането на записи, ще отнеме значително по-малко време. Основния проблем при този вид запис е, че при неправилни настройки може да останете и без запис. За тази цел камерите имат чувствителност. Тя определя при колко съществено движение да се включва камерата и също така в коя част на обектива е движението.

Монтаж на Видеонаблюдение – Заключение

Имайки в предвид изложените факти, е много важно да се съобразите с това, коя фирма да монтира видеонаблюдението Ви. Независимо за колко голям обект става въпрос. Цените за монтаж на видеонаблюдение са много и разнообразни, но ние винаги се стремим да даваме най-доброто съотношение цена – качество. Екипът на  Сейв йор бизнес ЕООД имаме зад гърба си 5 години опит с изграждане и монтаж на видеонаблюдение, сот, контрол на достъп и пожароизвестяване. Към всичко това умело добавяме и цялостно проектиране на всякакъв вид системи за сигурност.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *